poniedziałek, 18 maja 2015

Jedne majske noći u Katovicima. Strefa Kulture se budi sa zalaskom sunca! / Pewnej majowej nocy w Katowicach. Strefa Kultury ożyła po zmierzchu!

Za opis noćnog života u Katovicama, bilo bi potrebno napisati veoma opširan artikul, ili čak veliki scenario za komediju, akcioni film ili dramu sa akcentom na različitosti koje ovde mogu da se sretnu- ali u jedno sam siguran da bi svako našao nešto za sebe.
Ali postoji jedno veče, kada se ulice pretvaraju u kulturni događaj, centar dešavanja prenosi se iz noćnih klubova, kafića i diskoteka na potpuno drugačije mesto, koje predstavlja našu svakodnevnicu. Mislim pre svega na Noć Muzeja, kada su Katovice mogle da pokažu i da se dokažu u drugačijem svetlu, koja se po prvi put održala u „ Strefi Kulture“.



Šta je to „Strefa Kulture“?- Pretstavlja ona prostor u samom centru aglomeracije, gde se povezuju kultura i biznis, zajedno stvarajući organizam koji idealno funkcioniše. Možemo se tu sresti sa novim prostorom, gde je postalo mala zona kulture, u samom srcu Katovica.
Prepoznatljiva građevina prestonice Šlezije-Spodek, sportska i koncertna hala, nije više sama, dobila je svoje „visoko“ društvo, pa je tako povezana sa novim sedištem Narodnog Simfonijskog Orkestra Poljskog Radija, sa novim Konferencijskim centrom, ali i novim Šlezkim muzejom. Pretstavljaju oni ponos najboljih arhitekata današnjice, koji su svoju slavu stekli u celom svetu, a svoje projekte povezali su sa vremenom kada je ovaj grad bio u svojoj najboljoj kondiciji.

Noć muzeja bila je idealna prilika za obilazak i upoznavanje se sa tim novim prostorima, a takođe mogućnost učestvovanja u različitim akcijama, radionicama i projektima. Strefa Kulture je oživela prvi put-predpremijerno, jer je otvaranje muzeja predviđeno za mesec dana. Lepotu i zadovoljstvo te noći bilo je moguće pročitati na licima zadovoljnih ljudi koji su te tople majske večeri posetili ovaj prostor. A za običnog turistu, Katovice ne predstavljaju industrijsku prestonicu Poljske, već prestonicu kulture i zabave. Ceo prostor je bio ispunjen vesleim  i razdraganim ljudima, kulturna strefa je postala srce noćnog života Katovica.

A to što mene fascinira kao pejzažnog arhitektu jeste način na koji su iskorišćeni tereni nekadašnjeg rudnika Katovice, a od toga što je od njega ostalo je idealno ukomponovano u ceo prostor. Sve to pokazuje koliku moć, prestiž i bogastvo je posedovao ovaj  region, ali kakav i dalje poseduje pretvarajući se u nešto novo, pre svega davajući akcent na kutruru i pretvaranje starih industrijskih prostora u nove, moderne građevine. 

Program rekonstrukcije i revitalizacije terena koji su ostali po rudnicima i teškoj industrijskoj proizvodnji su nešto najbolje što se moglo dogoditi u Šleziji. Kada vidimo efekat i novo lice kulturne strefe, daje nam to nove ideje, otvara nam oči na novi svet, te sive građevine koje mogu da dožive svoju metamorfozu, da promene svoju funkciju, a mi možemo samo da im se divimo i da stvaramo sve više i više takvih projekata kojim će se neke nove generacije diviti i imati svest, da ono što je staro, ima svoju istoriju i treba se boriti za to kako bi i oni mogli da zamisle kako je to nekada izgledalo.

Ko još uvek nije video tako nešto, preporučujem Šleziju i ne samo na jedno veče, već na duže. Sledeća Noć Muzeja je već za godinu dana!  


Davni rudnik Katovice / Kopalnia Katowice
Źródło: http://steffi.xlx.pl/slaskie,gornoslaskie,kopalnie,104.php


Pewnej majowej nocy w Katowicach. Strefa Kultury ożyła po zmierzchu! 

Życie nocne Katowic mogłoby być tematem na obszerny artykuł, a nawet na scenariusz nie jednej produkcji dokumentalnej czy też filmu komediowego, akcji czy dramatu psychologicznego za sprawą swojej barwności i różnorodności – z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Jest jednak taka noc, kiedy ulice wyraźnie „kulturalnieją”, centrum wydarzeń przenosi się z klubów, kawiarni i dyskotek do zupełnie innych miejsc, kojarzonych zazwyczaj z życiem wyraźnie dziennym. Mam tu na myśli Noc Muzeów w czasie, której Katowice dumnie pokazały swoją nową twarz, za sprawą projektu nazywanego Strefą Kultury.


Czym jest Strefa Kultury? To obszar w centrum aglomeracji, który integruje wiele instytucji kultury i biznesu w jeden świetnie funkcjonujący organizm. Właściwie mamy tu do czynienia z nową jakością, powstała bowiem mała dzielnica kultury w samym sercu Katowic.

Charakterystyczny dla stolicy Śląska Spodek – hala widowiskowo sportowa, połączył swe siły z nową siedzibą  Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, Centrum Kongresowym i nowym Muzeum Śląskim. Wszystko w wydaniu najlepszej architektury światowego formatu, nawiązującej do tradycji najlepszych lat kondycji tego miasta.
Noc muzeów była rewelacyjną okazją do zwiedzenia nowych miejsc, wzięcia udziału w ciekawych akcjach, warsztatach i projekcjach. Strefa kultury ożyła po raz pierwszy – przedpremierowo, bo oficjalne otwarcie Muzeum Śląskiego planowane jest dopiero za miesiąc. Urokliwość tej nocy można było wyczytać na twarzy zachwyconych mieszkańców Katowic i turystów, dla nich Katowice to już nie miejsce kojarzące się z wielkim przemysłem, ale turystyką kulturalną i rozrywkową. Cała przestrzeń wypełniła się wesołymi ludźmi, strefa kultury stała się sercem nocnych Katowic.

Ciekawym aspektem dla mnie, jako architekta krajobrazu jest wykorzystanie terenu dawnej kopalni Katowice, której pozostałości wkomponowane zostały w pejzaż strefy kultury. Wszystko to prezentuje się niezwykle okazale, dumnie świadcząc o tradycji i bogactwie Katowic.
Program rewitalizacji terenów poprzemysłowych to najlepsza koncepcja, jaka mogła kiedykolwiek powstać dla Śląska. Jeżeli zobaczymy efekt tych prac w strefie kultury, to bez wątpienia otworzy nam to oczy na sprawę losu obiektów poprzemysłowych, zauważymy ich potencjał i piękno. Zdecydowanie drogą rewitalizacji powinno podążać nowoczesne miasto, stolica Śląska, ale dość już słów i zachwytów, to trzeba zobaczyć.


Kto jeszcze nie widział niech czym prędzej zajrzy do Katowic i nie tylko na noc, ale na dłużej. Kolejna Noc Muzeów w Katowicach już za rok!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz