środa, 28 października 2015

Šopen bez granica #Chopin bez granic

Ono što se veže za Poljsku u oktobru mesecu savke pete godine, jeste svakako Međunarodni konkurs klavira kojie nosi ime velikog poljskog kompozitora Frederika Šopena. Ove godine je održan VII konkurs.


Źródło:  http://pl.chopincompetition2015.com/multimedia?tab=photo
                              

Malo brojki:
81 pijanista iz 20 zemalja, od kojih je čak 15 iz Poljske
17 članova žirija iz isto toliko različitih zemalja
130 sati prenosa uživo na Poljskoj televiziji ali i mnogim drugim svetskim televizijama
10 velikih finalista i 6 pobednika, ali ipak samo jedan najbolji

Konkurs Šopena je jedan od najvećih i jedan od onih koji ima ogroman prestiž u konkurenciji svetskih festivala klavira, posvećen genijalnom Poljaku- Frederiku Šopenu, to je prilika za mlade pijaniste da pokazu svoj talenat, koliko su dobri u tome što rade, da pokažu svoje umeće i savršenost. Za mene ovakakv festival predstavlja fenomen, kako nam je svima poznato ljudi preživljavaju emocije navijajući  kada njihova reprezentacija učestvuje na nekom takmičenju, kada njihovu zemlju predstavljaju devojke na izborima za miss, ali ovo je nešto drugo, jednom u pet godina u oktobru mesecu, cela Poljska preživljava emocije zbog klasične muzike i velikog Festivala Šopena. O tome se govorilo na fakultetu, u tramvaju, prodavnici, na ulici, bukvalno svugde. Frederik je zavladao u medijima, na facebooku, kao i na celom spratu moje zgrade, a verujem i u celoj zgradi. Ali šta tu više reći, osim toga da Poljaci imaju Šopena u krvi, u njohovoj duši svira Polonez As-dur, ili Mazurek b dur… Jednostavno-Zemlja Šopena!

Źródło:  http://pl.chopincompetition2015.com/multimedia?tab=photo

Ovom prilikom treba pomenuti i pobednika iz 1975 godine, čije je poreklo vezano za Šleziju. Bio je to  Krystian Zimerman iz Zabža, student Muzičke akademije iz Katovica.

Konkurs je organizovan na veoma visokom nivou, a nivo finalnih koncerata klavira Šopena sa podrškom Narodne filharmonije su zaustavljali dah u grudima, a kasnije je sledilo ono najgore...nekoliko sati čekanja na odluku, ko je ovogodišnji pobednik. S obzirom da je to trajalo do kasno u noć, pozdravljam sve one koji su kao i ja strpljivo čekali... Nagradu (30 000 evra) i zlatnu medalju je dobio Seong-Jin Cho iz Južne Koreje.
Sledeće druženje, uz klavir i velike emocije za 5 godina. Isplati se čekatnje!


Chopin bez granic

Międzynarodowe Chopinowskie szaleństwo ogarnęło październikowy klimat w Polsce,  XVII Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Fryderyka Chopina już za nami.

Źródło:  http://pl.chopincompetition2015.com/multimedia?tab=photo

Trochę liczb:
81 pianistów z 20 krajów świata, w tym 15 Polaków,
17 osobowe międzynarodowe jury,
130 godzin transmisji w Telewizji Polskiej i na całym świecie
10 finalistów i tylko 6 zwycięzców w tym najważniejsze miejsce pierwsze

Konkurs Chopinowski w Polsce to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów pianistycznych na świecie, poświęcony genialnemu Polakowi – Fryderykowi Chopinowi, jest okazją do obcowania z kunsztem i perfekcją gry, interpretacją i wyczuciem uczestników. Fenomen konkursu chopinowskiego jest dla mnie niezwykły, bowiem wiedziałem, że narody żyją meczem reprezentacji, wyborami Miss, lecz prawdziwa fascynacja muzyką klasyczną na masową skalę jest dla mnie zaskoczeniem. Mówiono o tym na korytarzach uniwersytetu, w sklepie czy tramwaju – wszędzie. Fryderyk opanował media, Facebooka i piętro mojej kamiennicy. Cóż, Polacy mają go we krwi, czują i w ich duszy gra Polonez As-dur, czy Mazurek b dur… Po prostu – kraj Chopina.

Źródło:  http://pl.chopincompetition2015.com/multimedia?tab=photo

Korzystając z okazji wspomnę, Krystiana Zimermana, pochodzącego z Zabrza – zwycięzcę konkursu z 1975 roku, studenta Akademii Muzycznej w Katowicach.

Konkurs był świetnie zorganizowany, poziom finałowych koncertów fortepianowych Chopina z towarzyszeniem Orkiestry Filharmonii Narodowej zapierał dech w piersiach, a później stało się najgorsze … parogodzinne oczekiwanie na ogłoszenie wyników. Biorąc pod uwagę późne godziny nocne pozdrawiam wszystkich, którzy jak ja z wypiekami czekali… I nagroda (30.000 €) i złoty medal – zdobył Seong-Jin Cho z Korei Południowej. Następne fortepianowe szaleństwo za 5 lat. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz